Myers pyytää satuiluaan anteeksi

Oli kieltämättä selvää, ettei hra Myersin runoilu kivusta aiheuta reaktioita pelkästään Suomenlahden rannikolla. Myersin satuilu nimittäin aukaisi kriitikoiden sanaisia arkkuja ihan ulkomaita myöten!

Nyt Myers tunnustaa, ettei hänellä ole mitään käsitystä neurologiasta:”First, I have and claim no knowledge of neurology.” Nyt hänen mielestään hänen videonsa on vain joukko vertauskuvia, metaforia. No, olisipa pitänyt arvata.

Olisikohan hänen kannattanut kertoa etukäteen väärinkäsitysten välttämiseksi, ettei aio kertoa faktoja tai totuuksia kivusta, vaan kuvailla rolfaus-hierojan kokemuksia vertauskuvainnollisesti? Minusta kyllä vaikuttaa, ettei hänellä ollut minkäänlaista aikomusta käyttää kuvainnollista kieltä, vaan kuvailla ilmiötä faktanomaisesti.

Etsi minulle metafora tästä Myersin väitteestä:”kipu on tuntemus, jota seuraa motorinen väistäminen”. Jos tuossa on runollisuutta, Tommy Tabermann kääntyy haudassaan.

Hän sanoo, että varsinkin väite kivusta, joka poistuu ruumiista, oli vertauskuvainnollinen. Hän kutsuu tätä hiljaiseksi kivuksi, jonka voi huomioida ihmisen rakenteesta. Kipu kyllä aiheuttaa ontumista, lihasjännityksiä ja asentmuutoksia. Näillä pyritään väistämään kipua ja ohjaamaan liikettä niin, että ihminen pysyy toimintakykyisenä. Jokainen ostepaatti kuitenkin tietää, että nämä kompensaatiomekanismit voidaan hoitaa suhteellisen kivuttomasti. Liikelaajuuksien palautuminen liikettä lisäämällä ei ole kipua, joka katoaa kehosta, vaan liikelaajuuksien palautumista. Liikelaajuuksien palautuminen ei vaadi ”varastoidun” kivun kokemista (kipu ei varastoidu, vaan hermosto voi herkistyä tuottamaan uutta kipua). Ja jos kipua ei tunnu, kipua ei ole. Stand up -koomikko George Carlinkin oli asiantuntevampi henkilö kuin Thomas Myers kertoessaan omasta filosofiastaan. Hänen filosofiansa on:”no pain, no pain”.

Ei kipua, ei kipua.

Myers osaa kirjoittaa niin, että hän myöntää puhuneensa tavallaan virheellisesti, mutta kuin hän olisi silti koko ajan ollut oikeassa. Minusta on jokseenkin röyhkeää esiintyä asiantuntijana ja sitten myöhemmin paikkailla sanomisiaan sillä, että hän käytti vain vertauskuvainnollista kieltä. Hänhän ei kertonut kuvailevasta kielenkäytöstään etukäteen, vaan listasi kivun kolme tyyppiä melkein kuin ranskalaisin viivoin ja faktat tiskiin -tyyppisesti.

Herra Myers on viisas mies, mutta väärässä ja jopa röyhkeähkö.