Kuumaa vai kylmää kyytiä kivulle?

Monesti kysytään kumpi onkaan parempi kipuun, kuuma vai kylmä. Yksinkertainen vastaus on tietysti, että tietysti se, joka tuntuu paremmalta. Siihen on kuitenkin todennäköiset syynsä miksi jompikumpi toimii toista paremmin.

Kaksi yleisintä tuki- ja liikuntaelimistön kivun lähdettä ovat :

1. tulehdus eli inflammaatio

2. paikallinen veren/hapen puute kudoksissa eli iskemia.

Tulehdukseen liittyy usein kudosvaurio, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Se tuottaa siis kipua kemiallisesti mm. tulehdusvälittäjäaineiden kautta, lämmöntuotannollisesti ja mekaanisesti kudosturvotuksen kautta. Selvä punoitus ja kuumotus ovat hyvä merkki siitä, että kylmä todennäköisesti toimii paremmin kivunhoitona kuin kuuma, joka vain lisäisi kudoksen lämpötilaa ja täten ärsytystä. Kivun porttikontrolliteorian mukaan informaatio kylmäaistimuksesta on kuin ohituskaistalta tuleva Audi, joka kiilaa ärsykeinformaation eteen saapuessaan ääreishermostosta keskushermostoon. Se siis samalla estää ärsykeaistimusta saapumasta tietoisuuteen. Tällöin tunnemme kylmää, mutta emme kipua. Kipuhan luodaan vasta aivoissa, eikä pelkkä ääreisosien informaatio riitä yksin sitä tuottamaan.

Jos iho kipualueella on vaaleaa ja lihakset tuntuvat jäykiltä ja viileiltä, eikä kipuun liity tapaturmaa ja kudosvauriota (eikä esimerkiksi reumaattista tulehdusta), voidaan yleensä olettaa, että lisäämällä pintaverenkiertoa voidaan hieman vaikuttaa lihasten rentouteen. Edelleen paras lääke olisi liike, mutta lämpöhoito on tällöin kylmähoitoa todennäköisesti parempi vaihtoehto. Näyttö esimerkiksi syvälämpöhoitojen, kuten ultraäänen, vaikutuksesta on kuitenkin tutkimusten mukaan plasebon tasoa. Kylmä supistaa verisuonia ja kylmettää kudoksia, mikä voi jopa tuntua pahemmalta silloin, kun verenkierto on jo valmiiksi heikentynyttä. Jos kylmä tuntuu kuitenkin hyvältä, eikä kudoksia halua ”jäädyttää”, kannattaa käyttää mieluummin kylmägeeliä kuin kylmäpakkausta, koska kylmägeelin vaikutus on pinnallisempi ja vaikuttaa lähinnä iholla.