Kun homma menee pieleen

Tänään 2.11.2014 Facebook-sivuilleni ilmestyi erikoinen linkki, jossa luki Osteopatia Pietarsaaari. Ensin ajattelin, että joku innokas osteopaatti markkinoi palvelujaan minun Facebook-sivujeni kautta, mutta kyse ei ollutkaan siitä.

Kyseessä olikin osteopaatin potilas, joka on kokenut vääryyttä jonkun toisen osteopaatin käsittelyssä. Ajattelin ensin, että miten ihmeessä tämä minuun liittyy. Koin jopa, että onpa törkeää levitellä tällaista materiaalia sivuillani selvittämättä ensin, että minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa. Sain selville, että kyseinen henkilö on levittänyt linkkiään myös muiden osteopaattien sivustoilla, joten en ollut ainoa, joka oli päätynyt mustamaalauksen kohteeksi.

Sitten päädyin lukemaan hänen sivustoaan. Hän kertoo, että hänen lannerankaansa oli manipuloitu kiertomanipulaatiolla, vaikka hänellä oli todettu välilevytyrä:

”Korvausta haettaessa potilasvakuutuskeskuksen kautta, Osteopaatti ja potilasvakuutuskeskuksen omat lääkärit olivat lausunnoissaan sitä mieltä, että välilevyn repeäminen on sattunut todennäköisesti enemmin kengännauhoja sitoessa kuin että se olisi tullut 80kg miehen runtatessa kiertomanipulaatio liikettä 4 kertaa molemmin puolin SELÄLLE JOSSA OLI TODETTU VÄLILEVYN PULLISTUMA! Lausunnoissa ei myöskään otettu huomioon että potilas oli heti manipulaation jälkeen menettänyt liikuntakyvyn kokonaan kahdeksi päiväksi ja lähes halvaantui. Seuraavat 8 viikkoa menivät pakosta vatsalla sängyssä maaten aamusta iltaan. Tämän kaiken seurauksena potilas oli yli 18kk pahasti liikuntarajoitteinen ja selkään jäi pysyvä krooninen vika.”

On hyvinkin mahdollista, että kyseiset kudosvauriot ja ongelmat ovat olleet olemassa jo ennen manipulaatiota. Mutta sitä suuremmalla syyllä hoidossa tulee noudattaa varovaisuutta ja pienimmän haitan periaatetta. Jos vaivan taustalla epäillään kudosvauriota, noudatetaan erityistä varovaisuutta, eikä ainakaan pahenneta ongelmaa. Osteopatiassa on olemassa lukuisia erilaisia hoitotekniikoita, joista impulssimanipulaatio on vain yksi. Tässä HVLA-tekniikaksi kutsutussa liikkeessä tehdään nopea ja lyhyt, nivelten myötäinen liike, jossa ei pitäisi käyttää voimaa. Hoito perustuu siis nopeuteen eikä raakaan voimaan.

Ärtyneessä välilevyongelmassa on kipu kuitenkin sen verran herkistynyt, että ainakin itse katson, ettei HVLA-impulssi kuulu tällöin ensimmäisiin hoitovaihtoehtoihin. Osteopatiassa voidaan käyttää myös paljon hidasliikkeisempiä ja kevyempiä hoitomenetelmiä kivun rauhoittamiseksi ja liikkumiskyvyn lisäämiseksi. Hypersensitiivinen hermosto saattaa kokea nimittäin nopean liikkeen uhkaavaksi ja tuottaa senkin myötä kipua. Tällöin rauhallisempi ja kevyemmäksi koettu hoito on usein myös tehokkaampi, koska potilas voi rentoutua eikä lisä-ärsykettä tuoteta.

Yleensä kun kyselen ihmisiltä, että millaiseksi he osteopatian kokevat, he sanovat sen olevan miellyttävää. Itse asiassa osteopatia on useimpien mielestä manuaalisilta hoidoiltaan useampia muita hellävaraisempaa hoitoa. Osteopaatit myös manipuloivat suhteessa harvemmin kuin monet vastaavat ammattikunnat. Osteopatiassa hienoa on sen tutkiva hoitotapa: osteopaatti jatkuvasti tunnustelee kudosmuutoksia, liikkuvuuden muutoksia ja potilaan reaktioita hoitoon. Osteopaatit yleensä varovat tuottamasta kipua ja ovat ammattiylpeitä siitä, että he osaavat käsitellä ihmisiä tehokkaasti, mutta miellyttävästi. Esimerkiksi hieronta koetaan usein kivuliaammaksi kuin osteopaattinen käsittely (minä itse hierojan töitä tehdessäni käytin enemmän voimaa kuin nykyisin), vaikka yhä useampi onkin huomannut, että osteopatiasta on löytynyt pysyvämpää ja pitkäkestoisempaa hyötyä.

Itse olen ylpeä siitä, että osaan käsitellä ihmisiä ilman väkivaltaisia otteita. Aina hoito ei ole kivutonta, koska hermosto voi olla herkistyneessä tilassa, mutta usein kipuherkimmillekin löytyy hoitoratkaisuja. On harmillista, että tämä potilas on kokenut rajuja oireita ja jäänyt ongelmiensa kanssa yksin. Se eittämättä aiheuttaa katkeruutta ja pahaa mieltä, mutta toivoisin, ettei sormella osoiteltaisi koko ammattikuntaa, koska tiedän, etteivät osteopaatit pääsääntöisesti ole kovakouraisia. Pitää myös muistaa, ettemme ole kuulleet vielä osteopaatin omaa vastinetta tapahtumiin.